torstai 1. tammikuuta 2015

Juuriartisokkakeittoa (veg.)

3 litraa vettä
1 dl helmi- tai ohraryyniä
½ kiloa juuriartisokkia
2 ruokal. voita tai palmiinia
1-2 porkkanaa
1 purjosipuli
1 selleri
1 lanttu
3-5 perunaa
2 ruokal. suolaa
Vähän valkopippuria
1 ruokal. hienoksi leikeltyä persiljaa



Huuhdo ryynit ja pane ne sekä 1 litra kylmää vettä pieneen kasariin. Aseta kasari vienolle tulelle, niin että ryynit hitaasti kiehuvat pehmeiksi.

Kuori perunat ja lanttu. Puhdista porkkanat, juuriartisokat ja selleri vedellä ja harjalla. Leikkele kaikki juurikkaat, paitsi juuriartisokkia, viipaleiksi. Kuori artisokat pyöreiksi palloiksi ja pane ne mietoon suolaveteen, että niiden väri säilyisi.

Sulata palmiini tai voi kasarissa. Pane siihen kaikki juurikkaat ja pyöristäessä jääneet artisokkaviipaleet ja ruskeuta vienolla tulella. Lisää 2 litraa kiehuvaa vettä ja anna juurikkaiden kiehua 1 tunti.

Puserra keitto ja juurikkaat, kun ne ovat aivan pehmeät, jouhisihdin läpi. Lisää ryynit sekä liemi, missä ne ovat kiehuneet, juuriartisokkapallot, suola, pippuri ja persilja. Tarjoa keitto, kun pallot ovat pehmeät juustovoileipien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti